Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Pyzy z mięsem
80 min
średni
02.11.2023
Pyzy z mięsem to tradycyjne danie obiadowe, które zna i uwielbia każdy. Te kluski ziemniaczane wypełnione są farszem z mięsa mielonego, ugotowane i posypane smażonym boczkiem i cebulką. Polecamy.
Spis treści:
Składniki
- 100 g boczku
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 250 g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego lub samej wołowiny)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 750 g mączystych ziemniaków ugotowanych w łupinach dzień wcześniej
- 750 g surowych mączystych ziemniaków, obranych
- 4 jajka
- 200 g mąki (plus więcej w razie potrzeby)
- szczypta gałki muszkatołowej
- 75 g masła
- olej do smażenia
Jak zrobić pyzy z mięsem
- Olej rozgrzać na patelni. Podsmażyć mięso mielone. Przyprawić i odstawić, aby przestygło.
- Ugotowane ziemniaki obrać i rozgnieść na puree lub przecisnąć przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i położyć na środku czystej ściereczki. Podnieść cztery rogi ściereczki i delikatnie ją skręcając, wycisnąć nadmiar wody z ziemniaków. Przełożyć je do dużej miski.
- Roztrzepać 2 jajka i wymieszać porządnie ze wszystkimi ziemniakami. Wmieszać mąkę. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Jeśli się klei – dodać więcej mąki, ale małymi porcjami, aż uzyska się odpowiednią konsystencję. Roztrzepać pozostałe 2 jajka i wmieszać do farszu.
- Zwilżyć dłonie i podzielić ciasto oraz mięsne nadzienie na 8 równych części. Formować ładne, okrągłe kulki z ciasta, a do środka wkładać nadzienie. Nadzienie musi być dobrze przykryte ciastem. Gotowe kluski układać na mokrym talerzu, aby się nie kleiły.
- W dużym garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę. Delikatnie spychać kluski do wrzącej wody. Natychmiast zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować przez 30 minut. Wyjąć kluski z wody łyżką cedzakową i odcedzić na durszlaku.
- Na patelni rozgrzać masło. Podsmażyć pokrojony w kostkę boczek wraz z cebulką.
- Podawać posypane boczkiem i cebulką.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze