Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Wołowina po bolońsku z ziemniakami
30 min
średni
02.11.2023
Wołowina po bolońsku z ziemniakami to sos pomidorowy z mielonym mięsem wołowym, podawany w towarzystwie ziemniaków. Jest to sycące danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Polecamy wypróbować przepis na tę wersję sosu bolońskiego.
Składniki
- 340 g chudej mielonej wołowiny
- 1 posiekana cebula
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 600 g ziemniaków
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 150 ml bulionu drobowego (może być z kostki)
- drobno posiekana skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól i pieprz
Jak zrobić wołowina po bolońsku z ziemniakami
- Mięso, cebulę i czosnek smażyć w dużym rondlu przez 5 minut, często mieszając, aż lekko zbrązowieje.
- Dodać ziemniaki, pomidory razem z zalewą, bulion,skórkę cytrynową i cukier, lekko przyprawić. Doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień i przykryć garnek.
- Dusić przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki będą prawie gotowe.
- Dodać sok z cytryny. Dusić pod przykryciem jeszcze 5 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Doprawić do smaku, nałożyć potrawę do miseczek.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze