Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Babka ziemniaczana z bekonem
90 min + wyrastanie
średni
02.11.2023
Babka ziemniaczana z bekonem to pyszna zapiekanka z ciasta opartego na ziemniakach, drożdżach, mleku, mące i jajkach. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na to sycące danie.
Składniki
- 15 g drożdży instant
- 125 ml ciepłego mleka
- szczypta cukru
- 1 kg ziemniaków
- 450 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki soli
- olej roślinny lub masło do smażenia
- 150 g boczku
- 1 duża cebula
Jak zrobić babka ziemniaczana z bekonem
- Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach mleka, dodać łyżkę cukru i dostawić na kilka minut, aż wytworzy się piana.
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Włożyć je do miski i odstawić na kilka minut, aby odciekł z nich nadmiar wody. Zebraną wodę odlać, ale zachować wytrąconą białą skrobię.
- Wymieszać ziemniaki z pozostałym mlekiem i z mąką. Lekko roztrzepać jajka z solą i dodać do ziemniaków. Dobrze zmiksować, aż w cieście zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Przykryć i odstawić na 30 minut.
- Bekon i cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić, a bekon podsmażyć, aby był chrupiący. Dodać do ciasta.
- Keksówkę wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut aby znów urosło.
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
- Piec przez 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C. Sprawdzić za pomocą wykałaczki czy jest upieczone.
- Przestudzić przed wyjęciem z blaszki.
- Opcjonalnie można teraz pokroić w grube plastry i smażyć na oleju lub na maśle na złocisty kolor, aż każdy kawałek będzie chrupiący.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze