Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Muffinki czekoladowe z czereśniami
40 min
średni
02.11.2023
Muffinki czekoladowe z czereśniami to pyszne babeczki o smaku czekolady z dodatkiem świeżych, posiekanych czereśni. Takie ciasteczka świetnie sprawdzą się na deser lub jako słodka przekąska.
Składniki
- 2 i 1/3 szkl. (290 g) mąki pszennej
- 1 i 1/4 szkl. (250 g) cukru
- 1/3 szkl. (30 g) kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szkl. (230 g) kwaśnej śmietany
- 1/2 szkl. (120 ml) mleka
- 1/3 szkl. (80 ml) oleju roślinnego
- 2 jajka, roztrzepane
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (lub kilka kropel aromatu)
- 1 i 1/2 szkl. (220 g) czereśni, wydrylowanych i posiekanych
- 1 szkl. (175 g) półsłodkich groszków czekoladowych (lub posiekanej czekolady)
Jak zrobić muffinki czekoladowe z czereśniami
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami 12 dużych foremek na muffinki ( lub więcej małych).
- Wymieszać mąkę z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Zrobić w środku zagłębienie i odstawić.
- W osobnej misce wymieszać trzepaczką śmietanę z mlekiem, olejem, jajkami i ekstraktem migdałowym, aby się dobrze połączyły. Wlać tę mieszaninę do suchych składników – do zagłębienia.
- Wymieszać, ale tylko tyle aby suche składniki zawilgły. Dodać czereśnie i czekoladę, zamieszać i nakładać do foremek do połowy ich wysokości.
- Piec ok. 20-25 minut, aż wykałaczka wetknięta w muffinkę wyjdzie czysta.
- Studzić na blaszce przez 5 minut, a następnie przełożyć na metalową kratkę aby całkowicie ostygły.
- Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze