Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Risotto z szafranem z szybkowaru
średni
02.11.2023
Risotto z szafranem z szybkowaru to klasyczne risotto z parmezanem, z dodatkiem kurkumy i szafranu, przygotowywane w szybkowarze – całość przyrządzenia nie zajmuje więcej, niż 20 minut. Polecamy.
Jak zrobić risotto z szafranem z szybkowaru
- W rondelku zagotować bulion.
- W szybkowarze stopić 40 g masła i podsmażać szalotkę przez kilka minut, mieszając.
- Dodać ryż i też podsmażyć, mieszając. Ryż ma wchłonąć masło.
- Dodać wino i podgrzewać, aż alkohol odparuje.
- Dodać cały (wrzący) bulion, zamknąć szybkowar i zwiększyć gaz pod garnkiem do maksimum.
- Gdy w szybkowarze wytworzy się ciśnienie (zawór się zamknie), zmniejszyć ogień na bardzo mały i gotować przez 4 minuty.
- Po tym czasie zdjąć z ognia i wypuścić parę z garnka.
- Gdy ciśnienie spadnie – zdjąć pokrywkę i porządnie wymieszać risotto.
- Dodać szafran wraz z wodą w której się moczył, 20 g masła, kurkumę, parmezan oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
- Odstawić na 3 minuty – w tym czasie ryż napęcznieje i wchłonie wszystkie smaki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze