Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Żeberka wieprzowe z pieczarkami
70 min
średni
02.11.2023
Żeberka wieprzowe z pieczarkami to dobrze wysmażone żeberka z dodatkiem plasterków cukinii i całych pieczarek. To danie świetnie uzupełnią ziemniaki. Polecamy, jako danie główne.
Składniki
- 800 g żeberek wieprzowych
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- 200 g pieczarek
- 1 szklanka wody
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- do smaku pieprz, sól
- 1 cukinia, w plasterkach
Jak zrobić żeberka wieprzowe z pieczarkami
- Umyte, pokrojone w paski (szer. 4-5 cm) żeberka – posolić, popieprzyć i dać na patelnię z rozgrzanym olejem. Obsmażyć mocno z każdej strony.
- Pod koniec smażenia dodać obraną i pokrojoną w cienkie paski cebulę, cukinię i pieczarki. Gdy całość się zarumieni, wszystko podlać szklanką wody.
- Dodać liście laurowe i ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 40 minut. Doprawić.
- Gotowe danie posypać pokrojoną, świeżą zieloną pietruszką.
- Polecamy podawać z ziemniakami, która można podsmażyć razem z resztą składników na patelni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze