Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Grillowany halibut z ziołami
20 min + marynowanie
średni
02.11.2023
Grillowany halibut z ziołami to aromatyczna, soczysta i delikatna ryba, idealna na obiad lub kolację. Polecamy podawać z ziemniakami i dodatkiem gotowanych lub pieczonych warzyw.
Składniki
- 6 filetów (po 175 g) lub dzwonków z halibuta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżego soku z limonki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/8 łyżeczki suszonego rozmarynu
Jak zrobić grillowany halibut z ziołami
- Filety z halibuta włożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego. W misce wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z limonki, tymiankiem, bazylią, oregano i rozmarynem.
- Polać rybę tą marynatą, przykryć i włożyć do lodówki na 2 do 4 godzin.
- Rozgrzać grill na średniej temperaturze. Dostosować wysokość rusztu tak, by znajdował się 10 do 15 cm od źródła ciepła.
- Ruszt grilla lekko posmarować olejem. Wyjąć halibuta z marynaty, a marynatę wylać.
- Grillować po 5 minut na każdej stronie, do czasu gdy mięso będzie można łatwo rozdzielać widelcem.
- Podawać z dodatkiem wybranych przez siebie warzyw.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze