Polędwica wieprzowa w syropie klonowym

Przepis na Polędwica wieprzowa w syropie klonowym
Czas przygotowania50 min + marynowanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Polędwica wieprzowa w syropie klonowym to delikatne, miękkie i soczyste mięso w aromatycznej i pełnej smaku marynacie. Polecamy podawać z gotowanymi ziemniakami, puree lub frytkami.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić polędwica wieprzowa w syropie klonowym

  1. Wymieszać wszystkie składniki na marynatę i natrzeć nimi polędwiczkę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić (najlepiej na noc) do lodówki.
  2. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
  3. W dużej patelni mocno rozgrzać oliwę (ale nie dopuścić, aby zaczęła dymić). Podsmażać polędwiczkę z każdej strony przez 3-5 minut. Włożyć do niezbyt wielkiej brytfanki – wielkości polędwicy.
  4. Polać mięso syropem klonowym, a wokół mięsa wlać wodę. Piec przez 10 minut, a następnie polać sokami z dna brytfanki. Piec jeszcze przez 25 minut, aż mięso będzie upieczone w środku.
  5. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Pokroić w plastry i podawać polane sosem z brytfanki.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.