Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Duszona kapusta z jabłkami i kminkiem
30 min
średni
02.11.2023
Duszona kapusta z jabłkami, kminkiem i orzechami włoskimi to świetny dodatek do obiadu. Dobrze smakować będzie także z chlebem, jako przekąska, kiedy poczujemy się głodni w ciągu dnia.
Składniki
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 łyżeczka kminku
- 450 g kapusty, pokrojonej w cienkie plastry ( może być czerwona lub biała)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 twarde czerwone jabłka, pokrojone na kawałki
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 2 łyżki uprażonych soli, drobno posiekanych
Jak zrobić duszona kapusta z jabłkami i kminkiem
- Olej rozgrzać na dużej teflonowej patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i kminek. Smażyć około 5 minut, aż zmięknie.
- Dodać kapustę i ocet jabłkowy. Przykryć i gotować 4 minuty, aż kapusta zacznie mięknąć. Odkryć patelnię i zwiększyć ogień. Dodać jabłka i miód.
- Gotować 4-6 minut, często mieszając, aż jabłka nieco zmiękną, ale pozostaną twardawe, a większość płynu odparuje.
- Przełożyć do miski sałatkowej i ewentualnie posypać prażonymi orzechami włoskimi.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze