Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Makrela pieczona z koprem włoskim
60 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 4 małe makrele
- 1 cytryna, pokrojona w plasterki
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 5-6 dużych gałązek świeżego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duży koper włoski, pokrojony w cienkie plasterki
- 1 liść laurowy
- 150 ml wytrawnego cydru
- 300 ml soku jabłkowego
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
Jak zrobić makrela pieczona z koprem włoskim
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Posypać rybę z zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem. Zrobić w obu bokach po 4-5 ukośnych nacięć.
- Włożyć do każdej ryby 3-4 plasterki cytryny, kilka plasterków czosnku i kilka gałązek rozmarynu. Pozostały czosnek i rozmaryn wetknąć w nacięcia, by nadały rybie smak w trakcie pieczenia.
- Rozgrzać oliwę w rondlu na średnim ogniu. Wrzucić koper włoski i smażyć około 3 minut, często mieszając, aż zacznie mięknąć. Dodać liść laurowy, cydr i około połowę soku jabłkowego.
- Dusić 4-5 minut, aż połowa płynu wyparuje. Dodać resztę soku jabłkowego i rozgrzać go.
- Przełożyć uduszony koper włoski do naczynia żaroodpornego, na tyle dużego, by wszystkie ryby zmieściły się w nim w jednej warstwie. Ułożyć makrele na koprze włoskim i posypać jego ziarnami. Przykryć folią aluminiową i piec 25 minut.
- Podawać na gorąco.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze