Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Królik smażony w marynacie z maślanki
35 min + odstawienie
średni
02.11.2023
Składniki
- 1 królik pokrojony na części
- 200 ml maślanki
- ok. 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- olej do smażenia
Jak zrobić królik smażony w marynacie z maślanki
- Do jednej miski wlać maślankę, do drugiej wsypać mąkę i wymieszać ją z przyprawami.
- Kawałki królika zamaczać najpierw w maślance, a następnie dokładnie obtaczać w mące. Opanierowane mięso odłożyć na 7-8 godzin do lodówki.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć królika ok. 25 minut, aż nabierze ładnego rumianego koloru. Odsączać na papierowych ręcznikach.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze