Dynia pieczona z czerwoną cebulą i szałwią

Przepis na Dynia pieczona z czerwoną cebulą i szałwią
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 900 g dyni, pokrojonej w kostkę
  • 2 czerwone cebule, pokrojone na cząstki
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 3 łyżki świeżej szałwii, posiekanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sól i pieprz

Promocje na składniki

Jak zrobić dynia pieczona z czerwoną cebulą i szałwią

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Przykryć blachę dużym arkuszem folii aluminiowej. Ułożyć na środku dynię i cebulę. Można też 4 porcje dyni owinąć w folię i upiec każdą osobno.
  2. Posypać dynię czosnkiem i szałwią, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Unieść brzegi folii do góry, zwinąć je razem, zamykając wewnątrz warzywa.
  3. Piec 30 minut, a następnie rozwinąć folię i piec jeszcze 5 minut, aż dynia zmięknie i zacznie się rumienić. Podawać na gorąco.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.