Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Quiche lorraine z boczkiem
50 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 75 g masła o temperaturze pokojowej
- 5-6 łyżek zimnej wody
- 250 g boczku pokrojonego w cienkie paski
- 500 ml śmietany
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
- czarny pieprz do smaku
- szypta gałki muszkatołowej
Jak zrobić quiche lorraine z boczkiem
- Za pomocą miksera, na wolnych obrotach wymieszać mąkę z solą i 120 g miękkiego masła aby powstało grudkowate ciasto.
- Dodać wodę i szybko wyrobić rękoma ciasto, ale nie ugniatać. Przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
- Boczek podsmażyć na patelni bez tłuszczu aż będzie chrupiący, osuszyć papierowym ręcznikiem i odstawić żeby ostygł.
- Okrągłą blachę (tortownicę) wysmarować tłuszczem, rozwałkować ciasto i wyłożyć nim spód blachy. Ponakłuwać widelcem. Włożyć ponownie do lodówki (na ok. 20 minut).
- Śmietanę wymieszać z jajkami, żółtkami, solą, pieprzem i gałką.
- Rozgrzać piekarnik do 220 C.
- Na cieście ułożyć ostudzone kawałki boczku, a następnie wylać na wierzch mieszaninę jajeczną.
- Piec quiche w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze przez 15-20 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze