Frytki z frytkownicy beztłuszczowej — przepis. Ile mają kalorii?
09.05.2024
Tarta ze śliwkami
60 min
średni
02.11.2023
Tarta ze śliwkami to jedna z odsłon tar owocowych, które przygotowywane są na słodko. Lekko kwaskowy smak śliwek idealnie komponuje się ze słodkim ciastem i tworzy świetne połączenie. Polecamy podawać z migdałami w płatkach lub cukrem pudrem.
Spis treści:
Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 300 g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę oraz dodatkowe masło na wierzch ciasta
- 200 g cukru, plus 2 łyżki cukru do posypania ciasta
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 szczypty soli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 kg śliwek
- migdały w płatkach (opcjonalnie)
Jak zrobić tarta ze śliwkami
- W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać 200 g cukru, cukier waniliowy i sól, dobrze wymieszać. Dodać masło i jajko i wyrobić na gładkie ciasto.
- Wstawić na 1 godzinę (lub na noc, jeśli jest czas) do lodówki.
- Śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, przekroić znów wzdłuż na pół.
- Rozgrzać piekarnik do 180 C. Dużą blachę do pieczenia wysmarować masłem.
- Ciasto rozwałkować na powierzchni posypanej mąką i wyłożyć nim spód i brzegi blachy.
- 2 łyżki cukru wymieszać z 1 łyżką cynamonu. Odstawić.
- Na cieście ułożyć śliwki jedna obok drugiej. Jeśli są bardzo małe, ułożyć ja tak, aby na siebie zachodziły. Na wierzchu ułożyć małe kawałeczki masła i posypać cukrem cynamonowym i migdałami (to drugie opcjonalnie).
- Piec w nagrzanym piekarniku przez około 30-40 minut.
- Wyjąć blachę z piekarnika i odstawić, aby ciasto nieco przestygło. Pokroić na kawałki i podawać na ciepło lub na zimno.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze