Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Pęczotto meksykańskie
25 min
średni
02.11.2023
Pęczotto meksykańskie to świetny pomysł na niecodzienny obiad. Kasza pęczak idealnie współgra z czerwoną fasolą, kukurydzą i pomidorami – to połączenie na pewno zasmakuje każdemu z domowników. Polecamy podawać posypane świeżą kolendrą.
Składniki
- kostka tofu naturalnego
- łyżka oliwy
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki suchej kaszy pęczak
- pół papryczki chilli razem z pestkami
- puszka czerwonej fasoli
- pół puszki kukurydzy
- puszka krojonych pomidorów
- spora szczypta oregano i tymianku
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- sól, pieprz, ewentualnie suszone chilli, jeśli lubicie bardzo pikantne dania
- 3 kostki gorzkiej czekolady – opcjonalnie
- opcjonalnie do podania: ćwiartka limonki, świeża kolendra, kawałki awokado, łyżka roślinnej śmietany
Jak zrobić pęczotto meksykańskie
- Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Dodajemy posiekane chilli i czosnek oraz odsączone z zalewy i mocno pokruszone tofu, chwilę później: pieprz, sól, oregano i tymianek. Podsmażamy kilka minut.
- Dorzucamy pęczak, fasolę, kukurydzę, wszystko przesmażamy około minutę, po czym dodajemy puszkę pomidorów i pół szklanki bulionu. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy pęczak wchłonie cały płyn, stopniowo dolewamy kolejne dwie porcje bulionu. Cały ten proces powinien trwać około 15 minut.
- Sprawdzamy czy pęczak jest idealnie miękki, doprawiamy jeszcze odrobiną soli, papryką wędzoną i ewentualnie suszonym chilli (lub cayenne). Jeśli lubicie eksperymenty, przed samym podaniem wmieszajcie w pęczotto 3 kostki gorzkiej czekolady, tak by dokładnie się rozpuściła.
- Jeśli macie w domu świeżą kolendrę, koniecznie posypcie nią danie. Świetnie sprawdzi się też odrobina soku z limonki i miękkie awokado jako dodatek.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze