Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Mięso w słoiku - domowa konserwa
średni
1
02.11.2023Mięso w słoiku to taka domowa konserwa, tylko że bez konserwantów i sztucznych e-dodatków. Tylko mięso, czosnek i przyprawy. Taka domowa konserwa to doskonała alternatywa dla kupnych wędlin, bo nie tylko jest zdrowsza, ale także o wiele smaczniejsza. Świetnie się też sprawdzi podczas wakacji, gdyż dobrze zapasteryzowana wytrzyma długi czas nawet w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie mięsa w słoiku jest bardzo proste i każdy sobie z nią poradzi. Może wydawać się, że jest to pracochłonne, bo mięso przygotowuje się przez kilka dni, ale naszej pracy jest naprawdę niewiele. A kromka chleba z taką konserwą smakuje rewelacyjnie!
Składniki
- 500 g schabu
- ok. 750 g łopatki wieprzowej
- ok. 750 g boczku surowego
- 1 szklanka wody
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 4-5 ząbków czosnku
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku suszonego
- 1/2 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego
Jak zrobić mięso w słoiku - domowa konserwa
- Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki około 1-1,5 cm.
- Przenosimy do szklanego naczynia (u mnie naczynie żaroodporne) i dodajemy obrane ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek oraz czosnek niedźwiedzi.
- Dokładnie mieszamy, najlepiej ręką, aby całe mięso przeszło przyprawami. Między mięso wkładamy ziela angielskie i liście laurowe, przykrywamy naczynie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 24 godziny.
- Po tym czasie, wyrzucamy liście laurowe i ziela angielskie, a mięso zalewamy wodą i wyrabiamy przez kilka minut. Odstawiamy na około 2 godziny.
- Następnie mięso umieszczamy w słoikach (umytych i wyparzonych), mocno dociskając. Słoików nie napełniamy do końca, zostawiamy trochę wolnego miejsca. Mocno zakręcamy.
- Na dnie dużego garnka umieszczamy ściereczkę i na niej stawiamy zakręcone słoiki. Wlewamy wodę tak, aby była na równi z mięsem w słoikach. Garnek przykrywamy i zagotowujemy wodę, a następnie ogień i gotujemy przez 90 min.
- Po upływie wyznaczonego czasu, słoiki zostawiamy w wodzie do momentu całkowitego wystygnięcia. Następnie wyciągamy z wody i osuszamy. Po pasteryzacji wieczko powinno być wklęśnięte.
- Po 24 godzinach powtarzamy proces pasteryzacji tylko przez 60 min., a po kolejnych 24 godzinach słoiki gotujemy przez 30 min.
- Tak przygotowane mięso ma ważność nawet pół roku.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze