3-4 cytryny, starta z nich skórka i wyciśnięty sok, dokładnie 125 ml
6 jajek, żółtka i białka osobno
1/2 łyżeczki winianu potasu
60 ml zimnej wody
Promocje na składniki
1/
Jak zrobić cytrynowa babka szyfonowa
Przygotowujemy formę. Natłuszczamy boki od wewnątrz masłem. Wysypujemy lekko kaszą manną. Nagrzewamy piekarnik do 165 stopni Celsjusza.
Przygotowujemy ciasto. Nad pierwszą misą przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na bok.
Do drugiej misy wlewamy olej i sok z cytryny, dodajemy skórkę startą z cytryn i żółtka. Mieszamy energicznie składniki i odstawiamy na bok.
Do misy miksera wrzucamy białka. Miksujemy na średniej prędkości i dodajemy winian potasu. Miksujemy kilka minut aż utworzy się sztywna piana.
Ciasto łączymy z przesianą mąką wolnymi ruchami. Następnie łączymy całość z ubitymi na pianę białkami.
Przekładamy ciasto do przygotowanej formy. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Wstawiamy formę do piekarnika na środkową półkę i pieczemy 50-55 minut.
Ciasto po sprawdzeniu metodą tzw. suchego patyczka powinno nie zostawiać surowych grudek na patyczku. Jeżeli zostawia, wierzch nakrywamy kawałkiem folii aluminiowej pieczemy kilka minut dłużej.
Babkę studzimy w formie. Następnie wyjmujemy ją ostrożnie i wykładamy na paterę lub ozdobny talerz.