Kompot z suszu na Wigilię - prosty przepis babci

Przepis na Kompot z suszu na Wigilię - prosty przepis babci
Porcje1,5 litra
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościłatwy
Ocena 5.0
13.12.2024

W wielu domach obowiązkową pozycją na stole wigilijnym jest tradycyjny kompot z suszonych owoców. Jak przyrządzić ten aromatyczny napój oraz co do niego dodać, aby wzbogacić jego smak? Podajemy podstawowy przepis i dodatkowe wskazówki.

Składniki

Lata temu tradycyjny napój wigilijny przygotowywano z owoców suszonych, gdyż świeże były niedostępne w okresie zimowym. Obecnie nie narzekamy na brak dostępności świeżych owoców, jednak tradycyjna metoda przygotowywania napoju z suszu przetrwała do dziś. Aby przyrządzić wigilijny kompot z suszu, będziesz potrzebować:

Składniki na podstawową wersję kompotu:

  • 500 g suszonych owoców (suszonych jabłek, śliwek, moreli, gruszek)
  • 3 litry wody
  • cukier lub miód do smaku

Opcjonalne dodatki:

Promocje na składniki

Jak zrobić kompot z suszu na wigilię - prosty przepis babci

Tradycyjny kompot z suszu przygotowuje się z kilku podstawowych składników, a mianowicie mieszanki suszonych owoców i wody. W zależności od preferencji smakowych napój możemy również dosłodzić odrobiną miodu bądź cukru. Możemy także dowolnie wzbogacać smak kompotu, czyniąc z niego bardziej współczesną wersję, jednak o tym powiemy więcej w podanych niżej wskazówkach.

Przygotowanie tradycyjnej wersji kompotu wigilijnego przebiega w 5 prostych krokach.

  1. Pracę nad aromatycznym napojem najlepiej rozpocząć dzień wcześniej od przepłukania owoców. Owoce umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, mieszamy krótką chwilę, po czym odlewamy wodę. Czynność powtarzamy dwukrotnie.
  2. Przepłukane owoce umieszczamy w garnku, w którym będziemy gotować kompot, a następnie zalewamy zimną wodą. Mieszankę moczymy pod przykryciem kilka godzin, a najlepiej całą noc.
  3. Gdy czas namaczania dobiegnie końca, garnek z owocami i wodą przekładamy na palnik i zagotowujemy. Gotujemy kompot na niewielkiej mocy aż do momentu, gdy owoce zmiękną, ale nie zaczną się jeszcze rozpadać (10-15 minut).
  4. Gdy kompot lekko ostygnie, sprawdzamy jego smak i decydujemy o ewentualnym doprawieniu cukrem lub miodem.
  5. Koniec gotowania nie oznacza jeszcze, że kompot jest gotowy do spożycia. Aromatyczny napój smakuje najlepiej po upływie kilku godzin, gdy smaki się ze sobą przegryzą. Jeśli chcesz, aby na stół trafił ciepły kompot, tuż przed podaniem możesz go podgrzać.

Wskazówki

Do tradycyjnej wersji kompotu dodajemy suszone śliwki, jabłka, morele i gruszki. Zaleca się użycie śliwki suszonej bez pestek, dzięki czemu łatwiej spożyć owoce z kompotu. Jest również szkoła, wedle której smak naparu wzbogaca się o dodatek suszonej żurawiny i figi. Osoby lubiące nowe doznania smakowe, mogą ją wypróbować.

Jakie przyprawy dodać, aby uzyskać napój o owocowo-korzennym smaku?

Okres zimowy to czas, w którym wiele osób stawia na korzenne smaki i aromaty. W wielu domach kompot wigilijny wzbogaca się dodatkami, takimi jak cynamon, goździki i anyż. Jeśli chcesz, aby Twój napój również zyskał korzenne nuty smakowe, do garnka z wodą i owocami dodaj laskę cynamonu, 5 goździków oraz 2 gwiazdki anyżu.

Co jeszcze można dodać do suszonych owoców, aby smak kompotu był bardziej wyrazisty?

Świąteczny kompot możemy wzbogacić o kolejne składniki, które nadadzą mu charakterystycznego wyrazistego smaku. Pierwsza opcja to owoce wędzone, które sprawiają, że otrzymany napój zyska dymny aromat i ciemniejszy kolor. Druga propozycja to wyciśnięty sok z jednej pomarańczy oraz połowy cytryny, który można dodać do zawartości garnka pod koniec gotowania. Cytrusowa nuta uczyni Twój kompot jeszcze bardziej ciekawym w smaku i aromatycznym.

Jak długo i gdzie przechowywać kompot wigilijny?

Gotowy kompot z suszu stanowi tradycyjny akcent uroczystej wieczerzy. Co jednak zrobić z napojem, który nie został w całości wypity? Kompot z suszonych owoców należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu najbliższych 2-3 dni.

Owocowo-korzenny napój przyrządzany według tradycyjnej receptury to niezapomniane wspomnienie wigilijnej wieczerzy. Nie oznacza to jednak, że nie sprawdzi się równie doskonale jako urozmaicenie pozostałych zimowych wieczorów.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.