Za pomocą miksera, na wolnych obrotach wymieszać mąkę z solą i 120 g miękkiego masła aby powstało grudkowate ciasto.
Dodać wodę i szybko wyrobić rękoma ciasto, ale nie ugniatać. Przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
Boczek podsmażyć na patelni bez tłuszczu aż będzie chrupiący, osuszyć papierowym ręcznikiem i odstawić żeby ostygł.
Okrągłą blachę (tortownicę) wysmarować tłuszczem, rozwałkować ciasto i wyłożyć nim spód blachy. Ponakłuwać widelcem. Włożyć ponownie do lodówki (na ok. 20 minut).
Śmietanę wymieszać z jajkami, żółtkami, solą, pieprzem i gałką.
Rozgrzać piekarnik do 220 C.
Na cieście ułożyć ostudzone kawałki boczku, a następnie wylać na wierzch mieszaninę jajeczną.
Piec quiche w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze przez 15-20 minut.