Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić na małe kawałki. Mięso opłukać pod zimną wodą i natrzeć z każdej strony solą i pieprzem.
W brytfance rozgrzać olej i podsmażyć mięso z każdej strony. Wyjąć z brytfanki i odstawić. W tym samym tłuszczu, na średnim ogniu podsmażyć warzywa, cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu, mieszając, aż będą lekko brązowe.
Do warzyw dodać wołowinę i wlać około 1/4 wina. Przykryć brytfankę i pozostawić na małym ogniu na około 2,5 godziny, aby się dusiła. Płyn w środku nie powinien się gotować zbyt gwałtownie. Od czasu do czasu dolewać trochę wina i odwracać mięso.
Wyjąć wołowinę z brytfanki, przykryć i wstawić w ciepłe miejsce. Sos z brytfanki przecedzić przez sito do rondelka, przetrzeć też warzywa, używając do tego celu łyżki.
Wmieszać creme fraiche i wstawić rondelek na duży ogień, gotując bez przykrycia aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Pokroić wołowinę na kawałki i podawać polaną sosem.