Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Kotlety z kalafiora
średni
2
02.11.2023Prosty przepis na pyszne, wegańskie kotlety z kalafiora, które można usmażyć albo upiec w piekarniku. Pasują do ziemniaków i surówki, do kaszy, na kanapkę, jako wnętrze burgerów albo jako samodzielne danie.
Spis treści:
Składniki
- 1 mała główka kalafiora
- 5 łyżek płatków jaglanych
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- ok. 5 łyżek mąki pszennej (ew. orkiszowej/z cieciorki/owsianej)
- 3 łyżki oliwy lub oleju + ew. do smażenia
- 1 łyżeczka soli (ja używam czarnej soli kala namak)
- pół łyżeczki pieprzu (ja dodaję biały pieprz)
- ew. pół łyżeczki kurkumy dla koloru
- ew. 3 łyżki płatków drożdżowych (nadają serowego posmaku)
- ew. pół pęczka pietruszki lub koperku
Jak zrobić kotlety z kalafiora
- Kalafiora dzielimy na różyczki.
- Partiami blendujemy różyczki kalafiora w malakserze z ostrzem S na drobną kaszę i przekładamy do miski.
- Dodajemy olej, płatki drożdżowe, przyprawy, posiekaną natkę, płatki jaglane, mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
- Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną (lub inną), mieszając, aż powstanie masa, z której można lepić kotlety.
- Lepimy kulki, spłaszczamy i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, aż kotlety się zarumienią lub pieczemy w piekarniku około 30 minut w 200 stopniach (aż kotlety się zarumienią).
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze