Przepis na kotlety mielone z kalafiora

Kotlety z kalafiora - przepis

Prosty przepis na pyszne, wegańskie kotlety z kalafiora, które można usmażyć albo upiec w piekarniku. Pasują do ziemniaków i surówki, do kaszy, na kanapkę, jako wnętrze burgerów albo jako samodzielne danie.

Przepis na kotlety mielone z kalafiora

Składniki

1 mała główka kalafiora

5 łyżek płatków jaglanych

5 łyżek mąki ziemniaczanej

ok. 5 łyżek mąki pszennej (ew. orkiszowej/z cieciorki/owsianej)

3 łyżki oliwy lub oleju + ew. do smażenia

1 łyżeczka soli (ja używam czarnej soli kala namak)

pół łyżeczki pieprzu (ja dodaję biały pieprz)

ew. pół łyżeczki kurkumy dla koloru

ew. 3 łyżki płatków drożdżowych (nadają serowego posmaku)

ew. pół pęczka pietruszki lub koperku

Jak zrobić Kotlety z kalafiora

1

Kalafiora dzielimy na różyczki.

2

Partiami blendujemy różyczki kalafiora w malakserze z ostrzem S na drobną kaszę i przekładamy do miski.

3

Dodajemy olej, płatki drożdżowe, przyprawy, posiekaną natkę, płatki jaglane, mąkę ziemniaczaną i mieszamy.

4

Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną (lub inną), mieszając, aż powstanie masa, z której można lepić kotlety.

5

Lepimy kulki, spłaszczamy i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, aż kotlety się zarumienią lub pieczemy w piekarniku około 30 minut w 200 stopniach (aż kotlety się zarumienią).

Tags:

    • Agata
    • 30 maja 2020
    Odpowiedz

    Czym moge zastapic platki jaglane? 🙂

    • Mania
    • 29 września 2021
    Odpowiedz

    kalafior ma być surowy czy ugotowany?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij tryb gotowania
Polub nas na Facebooku
X