
Kotlety z kalafiora - przepis
Prosty przepis na pyszne, wegańskie kotlety z kalafiora, które można usmażyć albo upiec w piekarniku. Pasują do ziemniaków i surówki, do kaszy, na kanapkę, jako wnętrze burgerów albo jako samodzielne danie.

Składniki
1 mała główka kalafiora
5 łyżek płatków jaglanych
5 łyżek mąki ziemniaczanej
ok. 5 łyżek mąki pszennej (ew. orkiszowej/z cieciorki/owsianej)
3 łyżki oliwy lub oleju + ew. do smażenia
1 łyżeczka soli (ja używam czarnej soli kala namak)
pół łyżeczki pieprzu (ja dodaję biały pieprz)
ew. pół łyżeczki kurkumy dla koloru
ew. 3 łyżki płatków drożdżowych (nadają serowego posmaku)
ew. pół pęczka pietruszki lub koperku
Jak zrobić Kotlety z kalafiora
1
Kalafiora dzielimy na różyczki.
2
Partiami blendujemy różyczki kalafiora w malakserze z ostrzem S na drobną kaszę i przekładamy do miski.
3
Dodajemy olej, płatki drożdżowe, przyprawy, posiekaną natkę, płatki jaglane, mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
4
Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną (lub inną), mieszając, aż powstanie masa, z której można lepić kotlety.
5
Lepimy kulki, spłaszczamy i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, aż kotlety się zarumienią lub pieczemy w piekarniku około 30 minut w 200 stopniach (aż kotlety się zarumienią).
Tags:
Veganbanda
Czym moge zastapic platki jaglane? 🙂
kalafior ma być surowy czy ugotowany?