Kotlety z kalafiora

Przepis na Kotlety z kalafiora
Poziom trudnościśredni
Ocena 4.3
Liczba komentarzy 2
02.11.2023

Prosty przepis na pyszne, wegańskie kotlety z kalafiora, które można usmażyć albo upiec w piekarniku. Pasują do ziemniaków i surówki, do kaszy, na kanapkę, jako wnętrze burgerów albo jako samodzielne danie.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić kotlety z kalafiora

  1. Kalafiora dzielimy na różyczki.
  2. Partiami blendujemy różyczki kalafiora w malakserze z ostrzem S na drobną kaszę i przekładamy do miski.
  3. Dodajemy olej, płatki drożdżowe, przyprawy, posiekaną natkę, płatki jaglane, mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
  4. Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną (lub inną), mieszając, aż powstanie masa, z której można lepić kotlety.
  5. Lepimy kulki, spłaszczamy i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, aż kotlety się zarumienią lub pieczemy w piekarniku około 30 minut w 200 stopniach (aż kotlety się zarumienią).

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.
Avatar Mania 29.09.2021 kalafior ma być surowy czy ugotowany?
Avatar Agata 30.05.2020 Czym moge zastapic platki jaglane? :)