Frytki z frytkownicy beztłuszczowej — przepis. Ile mają kalorii?
09.05.2024
Suflet szpinakowy
60 min
średni
02.11.2023
Suflet szpinakowy to dobrze przyprawiony, zapiekany w piekarniku świeży szpinak, z dodatkiem mleka i parmezanu. Ta potrawa dobrze sprawdzi się nie tylko jako obiad, ale mniejsza porcja z powodzeniem nada się na popołudniową przekąskę czy kolację
Spis treści:
Składniki
- 275 g świeżego szpinaku (same liście)
- 50 g masła
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 25 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 jajka
- 25 g świeżo startego parmezanu
- 1/4 łyżeczki kamienia winnego
Jak zrobić suflet szpinakowy
- Rozgrzać piekarnik do 180 C. Okrągłe naczynie żaroodporne (jedno duże lub dwie mniejsze foremki) wysmarować tłuszczem.
- Szpinak umyć i włożyć do dużej patelni, kiedy jest jeszcze nadal mokry. Dusić na średnim ogniu, aż zacznie się rozpadać, a następnie odcedzić na sicie.
- W małym rondelku stopić masło, dodać cebulę i smażyć przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Wmieszać mąkę, a następnie mleko.
- Dodać sól, gałkę i pieprz i gotować na małym ogniu, stale mieszając trzepaczką, aż powstanie gęsty beszamel. Zdjąć z ognia.
- Oddzielić białka od żółtek. Żółtka roztrzepać, aby były pieniste, a następnie, mieszając energicznie trzepaczką, wmieszać do nich ostudzony sos, wlewając go cienką strużką.
- Szpinak ugnieść, aby wycisnąć nadmiar wody. Drobno posiekać. Dodać do mieszaniny wraz z parmezanem.
- Białka ubić na sztywno, dodając do nich kamień winny. Dodać do mieszaniny ze szpinakiem i wymieszać całość łyżką. Przelać do przygotowanego naczynia.
- Naczynie wstawić do większego naczynia żaroodpornego wyłożonego ściereczką. Do większego naczynia wlać wrzątku na wysokość ok. 2-3 cm i delikatnie wstawić całość do piekarnika. Można też najpierw wstawić naczynia do piekarnika, a później dolać wody.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 40-40 minut, aż na nożu wbitym w suflet nie pozostaną żadne ślady. Suflet ma być na wierzchu rumiany. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Podawać natychmiast po upieczeniu.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze