Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Naleśniki z jabłkami
25min
średni
02.11.2023
Naleśniki z jabłkami to tradycyjne połączenie dla naleśników na słodko. Proponujemy urozmaicić je dodają suszoną żurawinę oraz polewając pysznym syropem klonowym. Jest to danie, które możemy przygotować zarówno jako śniadanie czy obiad, jak i popołudniowy deser. Idealne dla łasuchów i słodkolubnych.
Składniki
- 300 g samorosnącej mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 średnie jajka
- 285ml maślanki z kartona
- 4 łyżki mleka
- 85g stopionego masła
- 2 średnie jabłka, obrane, z wyciętymi gniazdkami, starte
- 50 g suszonej żurawiny
- trochę masła lub oleju słonecznikowego, do smażenia
- syrop klonowy
- 85g zmiękczonego solonego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki cukru pudru
Jak zrobić naleśniki z jabłkami
- Aby zrobić masło cynamonowe, wymieszaj nasze trzy ostatnie składniki, zawiń ciasno w folię spożywczą i schłódź w lodówce.
- W misce wymieszaj mąkę, sodę i szczyptę soli. Zrób wgłębienie pośrodku, następnie stopniowo dodawaj jajka, a następnie maślankę, mleko i roztopione masło. Gdy masa będzie gładka, wmieszaj starte jabłka i żurawinę.
- Rozpuść trochę więcej masła na płaskiej patelni lub przetrzyj ją olejem słonecznikowym. Po rozgrzaniu wylej 1-2 małe naleśniki na patelnię. Smaż przez 2-3 minuty, aż pojawią się bąbelki, a pod spodem staną się złote. Odwróć i podsmaż z drugiej strony.
- Przenieś naleśniki na blachę do piekarnika, rozgrzanego na niską temperaturę i trzymaj tam w cieple, dopóki wszystkie naleśniki nie będą podsmażone.
- Podawaj ułożone na talerzach ze sporą łyżką masła cynamonowego , skropione syropem klonowym i posypane żurawiną.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze