Naleśniki z jabłkami

Przepis na Naleśniki z jabłkami
Czas przygotowania25min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Naleśniki z jabłkami to tradycyjne połączenie dla naleśników na słodko. Proponujemy urozmaicić je dodają suszoną żurawinę oraz polewając pysznym syropem klonowym. Jest to danie, które możemy przygotować zarówno jako śniadanie czy obiad, jak i popołudniowy deser. Idealne dla łasuchów i słodkolubnych.

Składniki

  • 300 g samorosnącej mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 średnie jajka
  • 285ml maślanki z kartona
  • 4 łyżki mleka
  • 85g stopionego masła
  • 2 średnie jabłka, obrane, z wyciętymi gniazdkami, starte
  • 50 g suszonej żurawiny
  • trochę masła lub oleju słonecznikowego, do smażenia
  • syrop klonowy
  • 85g zmiękczonego solonego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Promocje na składniki

Jak zrobić naleśniki z jabłkami

  1. Aby zrobić masło cynamonowe, wymieszaj nasze trzy ostatnie składniki, zawiń ciasno w folię spożywczą i schłódź w lodówce.
  2. W misce wymieszaj mąkę, sodę i szczyptę soli. Zrób wgłębienie pośrodku, następnie stopniowo dodawaj jajka, a następnie maślankę, mleko i roztopione masło. Gdy masa będzie gładka, wmieszaj starte jabłka i żurawinę.
  3. Rozpuść trochę więcej masła na płaskiej patelni lub przetrzyj ją olejem słonecznikowym. Po rozgrzaniu wylej 1-2 małe naleśniki na patelnię. Smaż przez 2-3 minuty, aż pojawią się bąbelki, a pod spodem staną się złote. Odwróć i podsmaż z drugiej strony.
  4. Przenieś naleśniki na blachę do piekarnika, rozgrzanego na niską temperaturę i trzymaj tam w cieple, dopóki wszystkie naleśniki nie będą podsmażone.
  5. Podawaj ułożone na talerzach ze sporą łyżką masła cynamonowego , skropione syropem klonowym i posypane żurawiną.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.