Drobno posiekać cebulę i zeszklić ją na smalcu (najlepiej) lub na oleju. Dodać odciśniętą i posiekaną kapustę. (Uwaga, jeśli kapusta jest bardzo kwaśna dobrze jest ją wcześniej przepłukać pod wodą.
Smażyć na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka i lekko przyciemni kolor. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ciasto rozwałkować na cienkie koło i wykrawać szklanką kółka. Na każde kółko nałożyć po łyżce farszu i sklejać brzegi. Gotowe pierogi odkładać na oprószoną mąką stolnicę i przykryć ściereczką by nie obeschły.
W dużym garnku zagotować wodę. Na wrzątek wrzucać partiami pierogi i gotować ok. 5 minut. Wyciągać łyżką cedzakową, polać stopionym masłem.
Pierogi można podsmażyć na ładny, złoty kolor. Podawać z przysmażoną cebulką lub ze śmietaną.