Lahmacun - turecka pizza
Lahmacun, czyli turecka pizza to cienki, drożdżowy placek z farszem mięso-warzywnym, bez sera. To tradycyjna turecka potrawa, którą bardzo często można spotkać na ulicach, gdyż zaliczana jest do najpopularniejszych fast foodów. W Turcji najczęściej można spotkać dwie wersje tego dania – jedna zawiera cebulę, a druga – czosnek, jako dodatek do farszu. Oprócz cebuli lub czosnku, farsz zawiera przeważnie paprykę, cukinię oraz mięso mielone i ostre przyprawy. Oryginalne lahmucan przygotowane są z mięsem jagnięcym, jednak gdy będziemy mieli problem ze znalezieniem jagnięciny, to możemy zamienić ją na mięso wołowe. Lahmucan podajemy skropione sokiem z cytryny i posypane posiekaną natką pietruszki.
Składniki
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie drożdży instant(8 g)
- 200 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- Farsz:
- 500 g mielonej jagnięciny lub wołowiny
- 1 papryka czerwona
- 1 mała cukinia
- 1 cebula lub 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz cayenne
- Dodatkowo:
- 200 g jogurtu greckiego
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Jak zrobić lahmacun - turecka pizza
- Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy sól oraz suche drożdże. Mieszamy.
- Następnie wlewamy ciepłą wodę i dodajemy oliwę z oliwek.
- Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni.
- Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż urośnie.
- Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki.
- Cukinię dokładnie myjemy, kroimy na 3 części, a następnie każdą część kroimy w ćwiartki i usuwamy nasiona.
- Cebulę lub ząbki czosnku obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.
- Do malaksera wrzucamy paprykę, cukinię, natkę pietruszki oraz cebulę lub czosnek. Rozdrabniamy na mniejsze kawałki, ale nie za drobno – nie może być to pasta. Rozdrobnione warzywa odciskamy z nadmiaru wody.
- Do miski wrzucamy mięso mielone i dodajemy rozdrobnione warzywa. Przyprawiamy solą oraz pieprzem cayenne. Mieszamy.
- Wyrośnięte ciasto wyciągamy na stolnicę oprószoną mąką i chwilę wyrabiamy.
- Dzielimy na 8 części.
- Pierwszą część rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek i przenosimy na blaszkę podsypaną mąką.
- Na placku rozsmarowujemy 1/8 przygotowanego farszu.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na około 8-9 minut.
- To samo powtarzamy z pozostałymi częściami ciasta.
- Podajemy na ciepło, skropione sokiem z cytryny i posypane posiekaną natką pietruszki.
Możemy też podać z jogurtem greckim wymieszanym z sokiem z cytryny (1 łyżka) i natką pietruszki.