Jak zrobić szybkie ciasto z dyni? Przepis od babci

Przepis na Jak zrobić szybkie ciasto z dyni? Przepis od babci
Porcje8-12
Czas przygotowania1 godz.
Poziom trudnościśredni
15.10.2024

Puszyste, wilgotne i rozpływające się w ustach – właśnie takie jest ciasto dyniowe z naszego przepisu. Przygotowanie placka jest szybkie i proste. Jeśli masz puree z dyni zamknięte w słoiczku, wówczas zajmie jeszcze mniej czasu. Zapraszamy do wspólnego pieczenia!

Składniki

Jakie produkty będą potrzebne do przygotowania aromatycznego ciasta dyniowego?

Promocje na składniki

Jak zrobić jak zrobić szybkie ciasto z dyni? przepis od babci

Zanim rozpoczniesz pracę nad błyskawicznym ciastem z dyni, rozgrzej piekarnik do 180 ºC. Następnie postępuj zgodnie z poniższymi krokami.

  1. Startą dynię lub puree z dyni (wskazówki, jak przyrządzić takie puree, znajdziesz tutaj) przełóż do miski i dokładnie wymieszaj wraz z jajkami i cukrem. Następnie, cały czas mieszając, stopniowo dodawaj olej.
  2. W oddzielnym naczyniu mąkę wymieszaj z cynamonem, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Aby ciasto wyszło puszyste i delikatne, mąkę warto przesiać przez sito.
  3. Masę z dyni wymieszaj delikatnie z suchymi składnikami (tylko do połączenia składników). Najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki.
  4. Masę umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Może to być keksówka o długości ok. 25 cm lub tortownica o podobnej średnicy.
  5. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 ºC przez ok. 50 minut. Pod koniec pieczenia wykonaj test suchego patyczka. Przed podaniem udekoruj ciasto cukrem pudrem.

Wskazówki

Kilka prostych zabiegów sprawi, że Twoje ciasto dyniowe nabierze jeszcze większego wyrazu, aromatu i smaku.

Czym udekorować wierzch ciasta?

Najprostsza i najszybsza wersja przewiduje podanie ciasta dyniowego delikatnie oprószonego cukrem pudrem. Nie jest to jednak jedyny sposób na podanie tego apetycznego deseru. Jak jeszcze można udekorować wierzch ciasta?

Ciasto dyniowe z dodatkiem przypraw korzennych aż się prosi o udekorowanie oryginalną polewą przyrządzoną na bazie serka śmietankowego typu Philadelphia. W tym celu należy połączyć 150 g serka z łyżką miodu oraz 2 łyżkami masła. Dla osiągnięcia lepszego efektu wierzch wysmarowany polewą można ozdobić pokruszonymi orzechami włoskimi oraz cynamonem.

Co można dodać, aby wilgotne ciasto dyniowe miało jeszcze bardziej wyczuwalne nuty korzenne?

Aromatyczne ciasto dyniowe z dodatkiem cynamonu to typowo jesienny deser, który umili niejeden długi wieczór. Warto nadmienić, że cynamon to nie jedyna przyprawa, która świetnie komponuje się z deserami charakterystycznymi dla tej pory roku. Co jeszcze warto dodać do ciasta, aby zyskało jeszcze intensywniejszą korzenną nutę?

Idealnym kompanem dla cynamonu jest zmielony goździk, imbir i gałka muszkatołowa. Dobrym pomysłem okaże się wcześniejsze przygotowanie zapasu przyprawy korzennej, którą będziemy mogli wykorzystywać do tego, jaki wielu innych przepisów. Dodatek 1/2 łyżeczki korzennej mieszanki sprawi, że nasze ciasto zyska jeszcze więcej smaku i aromatu jesieni.

Jak przygotować własną przyprawę korzenną?

Do przygotowania przyprawy korzennej będziesz potrzebować:

  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczkę mielonych goździków

Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników koniecznie zadbaj o zachowanie aromatu przyprawy przez długi czas. W tym celu warto umieścić ją w słoiczku czy innym szczelnie zamykanym naczyniu.

Z czym najlepiej podawać ciasto dyniowe?

Wielu degustatorom z pewnością spodoba się pomysł połączenia ciepłego ciasta dyniowego z gałką ulubionych lodów. Smaki, które idealnie komponują z dyniową nutą, to czekolada, cynamon, wanilia, karmel i orzech. Ciasto możesz także podawać na zimno z niewielką porcją domowej bitej śmietany.

Szukasz pomysłu na wykorzystanie jesiennych zapasów dyni? Wypróbuj nasz przepis na błyskawiczne ciasto dyniowe! Placek dyniowy wręcz rozpływa się w ustach i znika z brytfanki do ostatniego okruszka!

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.