Chlebek ziołowy Lidlomix — przepis

Przepis na Chlebek ziołowy Lidlomix — przepis
Porcje28
Czas przygotowania65 min
Poziom trudnościśredni
14.11.2024

Nie ma nic lepszego niż świeży domowy chleb i zapach unoszący się w domu podczas jego pieczenia. Dziś polecamy ciekawą odmianę domowego pieczywa, czyli rwany chlebek czosnkowo-ziołowy przyrządzany w Lidlomixie. Poznaj nasz prosty przepis i wykonaj swój własny chleb odrywany!

Składniki

Jeśli lubisz, gdy Twoim gościom czy domownikom smakują przyrządzane przez Ciebie potrawy, koniecznie wypróbuj nasz przepis na chlebek czosnkowy odrywany. Jakie składniki należy przygotować do przyrządzenia aromatycznego chlebka ziołowego?

Składniki na chleb:

Składniki na masło ziołowe:

  • 90 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 5 g świeżej bazylii
  • 3 g świeżej natki pietruszki
  • 25 g świeżego tymianku
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonego oregano

Dodatkowo:

  • mąka do podsypania stolnicy
  • mleko do posmarowania ciasta

Promocje na składniki

Jak zrobić chlebek ziołowy lidlomix — przepis

  1. Pracę rozpocznij od przygotowania masła ziołowego. Obierz szalotkę i czosnek, umyj, osusz i oberwij z gałązek świeże zioła. Powyższe składniki wrzuć do pojemnika miksującego i rozdrobnij z zatkniętą miarką. Prędkość 6 / 6 sekund.
  2. Zbierz masę ze ścianek na dno pojemnika oraz dodaj masło, musztardę, oliwę, oregano, pieprz i sól. Wymieszaj z zatkniętą miarką. Prędkość 3 / 20 sekund. Gotowe masło przełóż do mniejszego naczynia. Umyj pojemnik miksujący.
  3. Składniki ciasta przełóż do misy miksującej i zagnieć z zatkniętą miarką. Program knead / 2 minuty.
  4. Blat lub stolnicę lekko podsyp mąką i rozwałkuj placek grubości ok. 0,5 cm. Placek posmaruj masłem ziołowym, a następnie pokrój w pasy o szerokości nieco mniejszej niż wysokość keksówki. Pasy ciasta składaj w harmonijkę i kładź jeden przy drugim w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Chlebek przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-25 minut. Wyrośnięty chlebek posmaruj odrobiną mleka i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 25 minut.

Wskazówki

Skoro już wiemy, jak przygotować czosnkowy chleb rwany, zastanówmy się, z czym będzie smakował najlepiej oraz jak można wzbogacić jego smak.

Jakie jeszcze inne zioła, przyprawy i składniki można dodać do ciasta drożdżowego, aby wzbogacić smak?

Odrywany chlebek ziołowy w zależności od upodobań i preferencji smakowych może przybierać różne oblicze. Możesz przygotować potrawę według własnej receptury uwzględniającej ulubione zioła.

Nasz przepis zakłada użycie bazylii, tymianku, oregano oraz natki pietruszki. Niektórzy postanawiają natomiast wzbogacić masło ziołowe o smak rozmarynu, lubczyku, kolendry bądź szałwii. Oczywiście wszystkie świeże zioła z naszego przepisu możesz zastąpić suszonymi ziołami.

Inną z ciekawych opcji jest zastąpienie masła czosnkowego zielonym pesto. Pesto można przygotować samodzielnie bądź wykorzystać gotowy produkt w słoiczku.

Z czym podawać rwany chleb ziołowy?

Świeży rwany chlebek smakuje wręcz idealnie solo z odrobiną oliwy. Ten prosty sposób podania podkreśli ziołowo-czosnkowy smak i aromat domowego pieczywa. Jeśli lubisz kosztować chleb tuż po upieczeniu, posyp oderwaną porcję parmezanem – ten smak z pewnością miło Cię zaskoczy.

Chlebek ziołowy sprawdzi się wręcz idealnie w towarzystwie warzyw lub mięsa z grilla oraz apetycznych sałatek. Możesz go tak, że podać do aksamitnych i aromatycznych kremów warzywnych, takich jak jesienna zupa dyniowa, krem z marchewki czy krem z pomidorów.

Jak przechowywać chlebek ziołowy, aby dłużej zachował świeżość?

Wiele osób uwielbia smakować chlebek ziołowy niedługo po upieczeniu,  gdy jest jeszcze ciepły. Ciasto tuż po upieczeniu jest delikatne, maślane i rozpływa się w ustach. Czy to oznacza, że na drugi dzień chleb nie nadaje się do spożycia? Bynajmniej!

Chlebek będzie apetyczny nawet kolejnego dnia. Warunkiem jest jednak jego właściwe przechowywanie. Pieczywo warto zawinąć w lniany woreczek, owinąć płótnem bądź bawełnianą ściereczką lub schować do papierowej torebki. Powyższe sposoby zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza, a tym samym uniemożliwiają rozwój grzybów czy pleśni.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.